Sandbox

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

Contact Info

Moonshine St. 14/05
Light City, London
info@psiehlavicky.sk
+421 904 270 484

Follow Us

image

Stravovanie u psov. Na čo všetko si dať pozor?

Aké množstvo krmiva dať svojmu psovi? Poskytuje jedlo, ktoré svojmu psovi dávam, dostatok potrebnej výživy? Poznatky o strave a zdravom stravovaní psov neustále napredujú a sortiment dostupných krmív pre psov sa rozširuje. Váš pes je jedinečný a jeho nutričné ​​požiadavky budú závisieť od jeho veľkosti, plemena a štádia života a rôznych iných faktorov. Lepšie pochopenie toho, ako psy využívajú rôzne živiny v potrave a koľko z nich potrebujú, Vám môže pomôcť vybrať vhodné a zdravé stravovacie návyky pre vášho domáceho maznáčika.

Potrebuje môj pes jesť mäso?

Pretože psy pochádzajú zo všežravcov, nie sú prísni jedáci mäsa. Sú pozoruhodne prispôsobiteľní širokému spektru ingrediencií, textúry a formy toho, čo budú jesť. Aj keď veľa psov môže preferovať živočíšne bielkoviny, môže sa im dariť aj na vegetariánskej strave. Bez ohľadu na to, či príde proteín z rastlinných alebo živočíšnych zdrojov, by však dospelé psy mali získať aspoň 10% ich celkových kalórií z bielkovín. Starší že psi vyžadujú na udržanie o niečo viac bielkovín, takmer až o 50 % viac.

Koľko vlákniny potrebuje môj pes?

Vláknina v strave je dobrá pre celkový tráviaci trakt a môže pomôcť niektorým psom udržať si primeranú váhu. Typicky strava normálnych dospelých psov obsahuje 2,5 až 4,5 % vlákniny. Avšak, obsah vlákniny v niektorých „diétnych“ krmivách pre psov môže byť vyšší. To umožňuje, aby sa pes cítil sýty bez toho, aby skonzumoval príliš veľa kalórií. To slúži pre účinnú kontrolu hmotnosti Vášho psa. Diéty s vysokým obsahom vlákniny môžu tiež pomôcť pri zvládaní hyperglykémie (vysoká hladina cukru v krvi) a môže zlepšiť funkciu hrubého čreva. Na druhej strane príliš veľa vlákniny v strave môže znížiť stráviteľnosť iných dôležitých živín a výsledkom je riedka stolica, časté vyprázdňovanie a znížená chutnosť krmiva pre psov. Výrobky z pšeničných otrúb a jačmeňa majú vysoký obsah vlákniny. Naopak, zložky krmiva pre psov s vysokým obsahom škrobu, vrátane ryže a sušených zemiakov, majú menej vlákniny.

Ako často by som mal kŕmiť svojho psa?

Psy jedia väčšie a menej časté jedlá ako mačky. Je v poriadku kŕmiť dospelého psa jeden alebo dva krát za deň. Šteniatka však potrebujú dve až tri jedlá denne.

Ako môžem pomôcť svojmu psovi s nadváhou?

Najzrejmejšou odpoveďou je kŕmiť svojho psa v menšom množstve a stanoviť si presný rozvrh kŕmenia. Ďalšou možnosťou je kŕmiť svojho psa niektorým z nízkokalorických krmív pre psov na trhu. Je tiež dôležité pamätať na to, aby ste nedávali psovi práve kúsky Vášho jedla od stola.

Ako teplo a cvičenie ovplyvňujú množstvo vody, ktorú môj pes potrebuje?

Čerstvá voda by mala byť vášmu psovi vždy k dispozícii, aby sa znížilo riziko prehrievania. Potreba vody psa sa zvyšuje v súlade s množstvom energie, ktorú vydáva počas dňa, a táto potreba sa môže v teple viac ako zdvojnásobiť. V ideálnom prípade by ste mali Vášmu psovi počas aktivity ponúkať vodu.

A ako spoznáte, či má Váš psík podváhu, alebo naopak obezitu?

Existujú vonkajšie viditeľné znaky, podľa ktorých je možné rozpoznať, či má Váš psík ideálnu váhu, je podvyživený alebo naopak trpí nadváhou. Správnou stravou môžete predísť mnohým nežiadúcim ochoreniam, ktoré sa u psíkov môžu nesprávnym stravovaním vyvinúť.

Podvyživený psík - môžete ľahko vidieť jeho rebrá, stavce a panvové kosti, cítiť žiadny tuk na kostiach a možno si všimnete nejaký úbytok svalovej hmoty. Ak sú chronicky nedostatočne kŕmení, dospelí psi môže mať zhoršenú schopnosť dojčiť mláďatá a vykonávať prácu. Môžu mať taktiež zvýšenú náchylnosť na bakteriálne infekcie a parazity, šteniatka môžu zaostávať vo svojom raste a u dospelých psov sa môže vyvinúť osteoporóza.

Psík s nadváhou - necítite jeho rebrá, je vidieť tukové zásoby na chrbte a na spodnej časti chvosta, nevidíte žiadne vtiahnutie brucha. Obezita sa vyskytuje u jedného zo štyroch psov a jej výskyt stúpa s vekom a je viac častá u kastrovaných zvierat. Zdravotné riziká zahŕňajú cukrovku a osteoartrózu. 

Psík s ideálnou váhou - Váš pes má ideálnu váhu, ak ho ľahko cítite jeho rebrá. Pás by mal byť zozadu ľahko pozorovateľný pri pohľade zhora. Zastrčenie brucha je zrejmé pri pohľade zboku.

Dôležitosť poznania problematiky zdravého stravovania je kľúčová pri chove psíkov. Treba však pamätať na fakt, že každý pes je jedinečný, preto v prípade otázok ohľadom stravovania je dobré konzultovať aj s veterinárom alebo odborníkom na výživu.



Avatar

Momentálne u nás prebieha súťaž!

Získajte 2x 20€ poukážku do Super ZOO