Sandbox

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

Contact Info

Moonshine St. 14/05
Light City, London
info@psiehlavicky.sk
+421 904 270 484

Follow Us

image

Mýty a fakty o psíkoch

Psy sú skutočne najlepším priateľom človeka a ich prítomnosť v našich životoch má dlhú históriu. Existuje však o nich mnoho mýtov a nesprávnych informácií. Či už sa rozhodujete si psíka zadovážiť prvýkrát, už nejakého chováte, alebo sa iba chcete informovať o tom, čo je pravda a čo naopak výmysel, v tomto článku sa pozrieme na mýty a fakty, ktoré môžu byť nápomocné, ale aj zaujímavé! Môžu psy jesť rovnaké jedlo ako my ľudia? Ktoré plemená sa dokážu naučiť najviac slov? Prečo vrtia chvostom? Odpovede na tieto otázky a mnoho ďalších informácií sa dozviete práve v tomto článku.

  1. Mýtus: Iba šťastné psy vrtia chvostom

Psí chvost nám môže o psej nálade povedať veľa, je to však len jedna časť z komplexnejšieho celku. Vrtiaci chvost síce znamená, že pes je emocionálne vzrušený, môže to však byť pozitívne alebo aj negatívne vzrušenie, ako napríklad agresivita. Pozícia uší psa, držanie tela a výraz tváre sú taktiež dôležité. Len pozorovaním celkovej reči tela si môžete byť istí, že vrtenie chvostom sa rovná šťastiu.

  1. Mýtus: Jeden psí rok sa rovná siedmym ľudským

Možno ste už počuli, že jeden rok psieho života sa rovná siedmim ľudským rokom, ale tento mýtus o psovi nie je vôbec pravdivý. Jednoročné psy nie sú v rovnakom štádiu fyzického a duševného vývoja ako sedemročné deti – sú skôr pätnásťročnými tínedžermi. Navyše sa rôzne plemená vyvíjajú a starnú rozdielne. Napríklad menšie psy sa síce vyvíjajú rýchlejšie, ale spravidla žijú dlhšie ako väčšie plemená, kvôli čomu sa považujú za seniorov v neskoršom veku.

  1. Mýtus: Ľudské jedlo je bezpečné pre psov

Určite ste si aspoň raz povedali, že ak jedlo môžete zjesť vy, neublíži ani vášmu psovi. Nie je to však tak celkom pravda. Väčšina jedál je v primeranom množstve pre psíkov úplne v poriadku, no existujú aj potraviny, ktoré sú pre psov nebezpečné. Napríklad mandle, predstavujú nebezpečenstvo udusenia, makadamové orechy sú jedovaté a aj malé množstvo čokolády alebo hrozna môže psíka zabiť. Pred tým, než svojmu psovi dáte akékoľvek ľudské jedlo sa uistite, že je pre vášho psa bezpečné.

  1. Mýtus: Psy vidia čiernobielo

Psy nevidia rovnaké spektrum farieb ako väčšina ľudí, ale to neznamená, že vidia čiernobielo. Psy môžu vidieť farby, ale iba tlmenejšie odtiene modrej, žltej a šedej. Zatiaľ čo ľudia majú v očiach tri typy buniek na detekciu farby, známe ako čapíky, psy majú iba dva. Výsledkom je, že videnie psov je podobné ako u človeka s červeno-zelenou farbosleposťou (protanopiou).

  1. Mýtus: Psy potrebujú jesť kosti

Tento mýtus pochádza z myšlienky, že vlci jedia veľa kostí. Dnes však môžu psy získať všetok potrebný vápnik a živiny zo suchých granúl. Kosti síce uspokojujú intenzívny psí inštinkt žuvania, ale môžu psa udusiť, a to dokonca aj keď sú kosti uvarené. Jedlé žuvacie tyčinky alebo pevné gumené žuvacie hračky sú preto oveľa bezpečnejšou alternatívou.

  1. Fakt: Psy sa dokážu naučiť až 250 slov

Najinteligentnejšie a najlepšie vycvičené plemená sú podobné dvoj až trojročnému dieťaťu v schopnosti porozumieť ľudskej reči. Títo psi rozumejú až 250 slovám, zatiaľ čo priemerný pes rozumie približne 150. Medzi plemená, ktoré sa dokážu naučiť až 250 slov patrí napríklad borderská kólia, pudel, nemecký ovčiak či doberman.

  1. Fakt: Šteniatka nevrtia chvostom

Šteniatka nevrtia chvostom skôr, ako majú tri týždne, niektoré začínajú až v siedmich. Veterinári tvrdia, že maličké šteňatá sú schopné vrtieť chvostom, ale sú jednoducho príliš zaneprázdnené spánkom a jedením. Keď sa stanú ostražitejšími, vrtenie chvostom začína ako druh posunkovej reči, znak mieru alebo mimovoľne pri vzrušení.

  1. Fakt: Fajčenie zabíja mačky a psy

Ak fajčíte a máte psa, majte na vedomí, že škodíte nie len sebe, ale aj vášmu zvieratku. Psíky vo fajčiarskom prostredí dostanú dvojnásobnú dávku toxínov dýchaním cigaretového dymu vo vzduchu a olizovaním zvyškov zo srsti. U psíkov s dlhým nosom sa môžu vyvinúť aj rakovinové nádory nosa. Plemená s krátkym nosom sú zasa náchylnejšie na rakovinu pľúc.

  1. Fakt: Z bozkov od psa môžete ochorieť

Veterinári tvrdia, že psie ústa sa hemžia baktériami ako salmonela, kampylobakter (spôsobuje u ľudí črevné infekcie) a kryptosporídium (spôsobuje zvracanie a horúčku). Tieto mikróby sa dostanú do úst psa pri konzumácii skazeného jedla alebo keď používa svoj jazyk v rámci hygieny. Potom, pri olizovaní s človekom, prenesie tieto mikróby práve na vás a môže vám tým spôsobiť ťažkosti.

  1. Fakt: Psy môžu mať dominantnú labku

Ako vyplýva z niekoľkých štúdií, psy majú preferovanú končatinu, podobne ako aj my. Či váš pes preferuje ľavú alebo pravú labku, môžete ľahko zistiť tak, že mu dáte jeho obľúbenú hračku alebo interaktívnu hru a uvidíte, ktorú labku použije na pomoc ako prvú.

Ktorý fakt alebo mýtus vás najviac prekvapil? Ešte stále budete dávať vášmu miláčikovi jedlo od stola, či sa ním nechať olizovať? Veríme, že tento článok bol nápomocný a zaujímavý či už ste psičkárom, alebo nie.

Avatar

Momentálne u nás prebieha súťaž!

Získajte 2x 20€ poukážku do Super ZOO